ΠΟΛΥΓΩΝΟ

Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Η γυναικεία ψήφος στην Ελλάδα του 1928

2 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

gman

gman
designer
designer

Το παρακάτω άρθρο είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα "Νέα Ημέρα" στις 20 Μαρτίου 1928 και αναφέρεται στο δικαίωμα ψήφου των Ελληνίδων γυναικών:

"Ορισμένα τινά Ελληνικά θήλεα ζητούν να δοθή ψήφος εις τας γυναίκας. Σχετικώς με το ίδιον τούτο θέμα διαπρεπέστατος επιστήμων είχεν άλλοτε αναπτύξη από του βήματος της Βουλής το επιστημονικώς πασίγνωστον, άλλως τε, γεγονός ότι παν θήλυ διατελεί εις ανισόρροπο και έξαλλον πνευματικήν κατάστασιν ωρισμένας ημέρας εκάστου μηνός.
Επειδή, εν τούτοις, αι ημέραι αύται δεν συμπίπτουν ως προς όλα τα θήλεα, είναι αδύνατον να ευρεθεί ημέρα πνευματικής ισορροπίας και ψυχικής γαλήνης όλων των θηλέων, ώστε την ευτυχή εκείνη ημέραν να ωρίζονται αι εκάστοτε εκλογαί. Η γυναικεία συνεπώς ψήφος είναι πράγμα επικύνδυνον, άρα αποκρουστέον".


Μάλλον έχουν αλλάξει λίγο τα πράγματα, ε;
Δυστυχώς, βέβαια, η "ευτυχής εκείνη ημέρα" δεν βρέθηκε ακόμα...
Very Happy

Ομήρου Απόγονος

Ομήρου Απόγονος
οκτάγωνο
οκτάγωνο

Το θέμα μπορούμε να το <<δούμε>. από 2 πλευρές...
Κατ'αρχάς είμαι υπέρ στο να ψηφίζουν γυναίκες...Υπάρχει όμως απο την άλλη πλευρά και η λογική που λέει <<πυρ,γυνή και θάλασσα>>(τα 3 κακά του κόσμου).Επίσης αν υποθέσουμε πως τον καιρό εκείνο οι γυναίκες δεν δουλεύαν και κάθονταν στα σπίτια τους με κύρια ασχολία τα οικειακά,την φροντίδα των παιδιών κτλ και το ότι δεν είχαν κάπποια αξιόλογη μόρφωση(λέμε τώρα)...τότε θα μπορούσε να θεωρηθεί λογικό.Μην ξεχνάμε πως στην <<δημοκρατική>>(τα θαυμαστικά όχι με την κακή έννοια) Αθήνα του Περικλή οι γυναίκες απαγορευόταν να ψηφίζουν.

Αυτά Cool

gman

gman
designer
designer

Απ' ότι βλέπω όμως στο άρθρο, ο λόγος που στερούνταν το δικαίωμα ψήφου από τις γυναίκες εκείνη την εποχή ήταν το γεγονός ότι είχαν περίοδο διαφορετική μέρα του μήνα η καθεμία (!) και όχι ότι είχαν ελλιπή μόρφωση ή κάτι άλλο. Λες και οι άντρες ήταν περισσότερο μορφωμένοι δηλαδή και έκαναν τη διαφορά στις εκλογές! Αμόρφωτοι ήταν όλοι. Απλά, από τους μορφωμένους ανθρώπους της εποχής, οι περισσότεροι ήταν άντρες.



Έχω και μια απορία: Γιατί έβαλες σε εισαγωγικά τη δημοκρατική Αθήνα του Περικλή;

Ομήρου Απόγονος

Ομήρου Απόγονος
οκτάγωνο
οκτάγωνο

Δεν διαφωνώ σε αυτά που λές..

Την δημοκρατία την έβαλα σε εισαγωγικα επειδή δεν ήταν με την θεωρητική έννοια του όρου <<δημοκρατία>>.
Ποτέ δεν υπήρξε <<υγιής>> δημοκρατία.Πολύ απλά επειδή δεν μπορεί να υπάρξει.

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Παρόμοια θέματα

-

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης