ΠΟΛΥΓΩΝΟ

Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Παγκόσμια αγανάκτηση!

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

sun

sun
V.I.P Member
V.I.P Member

Παγκόσμιο ραντεβού σε 82 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο δίνουν εδώ και ώρες οι Αγανακτισμένοι. Από το Λονδίνο έως και τη Νέα Υόρκη και από το Χονγκ Κονγκ έως τη Λατινική Αμερική, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζητούν να σταματήσει η απάνθρωπη λιτότητα που εξαθλιώνει τις ζωές όλων μας.

Το κίνημα των Αγανακτισμένων ζητά να μπει τέλος στην απληστία και τη διαφθορά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Τύπος μιλά για «αμερικανικό φθινόπωρο», με το κίνημα «Occupy Wall Street» να παίρνει τη σκυτάλη από τις κινητοποιήσεις στην Ευρώπη και με τις διαδηλώσεις εκεί να εξελίσσονται με επεισόδια.

Στο Λονδίνο το σύνθημα που ακούστηκε ήταν «Ενωμένοι για την παγκόσμια αλλαγή». Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας, ζητώντας να αλλάξει παγκοσμίως η οικονομική πολιτική, ενώ ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο άνθρωπος που έκανε άνω κάτω τον κόσμο με τις αποκαλύψεις του.

Στη Ρώμη οι διαδηλώσεις σημαδεύθηκαν από σοβαρά επεισόδια με καμένα αυτοκίνητα και σπασμένες βιτρίνες, ενώ οι διαδηλωτές βροντοφώναζαν συνθήματα κατά του Μπερλουσκόνι, μόλις μία ημέρα μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο προς την κυβέρνησή του.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο με το δημόσιο χρέος που δεν δημιουργήθηκε από εμάς, αλλά από κλεπτικές κυβερνήσεις, διεφθαρμένες τράπεζες και κερδοσκόπους που δεν νοιάζονται για εμάς», δήλωσε στη Ρώμη 49χρονη διαδηλώτρια, η οποία φορούσε μια μπλούζα που έγραφε «αρκετά». «Αυτοί προκάλεσαν τη διεθνή κρίση και εξακολουθούν να κερδίζουν από αυτή, αυτοί να πληρώσουν», ανέφερε.

«Yes, we camp»

Καθώς περίπου 750 λεωφορεία που μετέφεραν διαδηλωτές συγκεντρώνονταν στην πρωτεύουσα, φοιτητές του Πανεπιστημίου της Ρώμης έκαναν «προθέρμανση» με τη δική τους μίνι-διαδήλωση το πρωί του Σαββάτου. Κουβαλούσαν πανώ που έγραφαν «Τα χρήματά σας είναι δικά μας χρήματα» και «Yes, we camp», παραφράζοντας το προεκλογικό σύνθημα «Yes, we can» του Μπαράκ Ομπάμα.

Μιμούμενοι την κατάληψη του πάρκου Ζουκότι κοντά στη Wall Street στο Μανχάταν, κάποιοι διαδηλωτές κατασκήνωσαν κατά μήκος του δρόμου που περνά από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας της Ιταλίας για μερικές ημέρες.

Οι διεθνείς διαδηλώσεις αποτελούν απάντηση εν μέρει σε εκκλήσεις από τους διαδηλωτές της Νέας Υόρκης προς περισσότερους πολίτες να πυκνώσουν τις τάξεις τους. Το παράδειγμά τους έφερε εκκλήσεις για παρόμοιες καταλήψεις σε αρκετές αμερικανικές πόλεις από το Σάββατο.

Οι διαδηλωτές στην Ιταλία είναι ενωμένοι στην κριτική τους κατά του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και εξαγριωμένοι στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του την Παρασκευή. Η κυβέρνηση πέρασε ένα πακέτο λιτότητας ύψους 60 δισ. ευρώ που αύξησε τους φόρους και ακρίβυνε το κρατικό σύστημα παροχών υγείας.

Την Παρασκευή φοιτητές πολιόρκησαν τα γραφεία της τράπεζας Goldman Sachs στο Μιλάνο και γέμισαν τους τοίχους τους με κόκκινη μπογιά. Άλλοι πέταξαν αυγά κατά των γραφείων της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, της UniCredit.

Το Σάββατο η «πάσα» έγινε προς τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Κάποιες εκατοντάδες πολιτών έκαναν πορεία στο Όκλαντ, τη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, και ενώθηκαν με ένα συλλαλητήριο στο οποίο 3.000 περίπου άτομα φώναζαν συνθήματα και χτυπούσαν τύμπανα κατά της εταιρικής απληστίας. Περίπου 200 συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Γουέλινγκτον και 50 σε ένα πάρκο στην πόλη Κράισττσερτς που είχε πληγεί από έναν ισχυρό σεισμό.

Στο Σίδνεϊ περίπου 2.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και εκπροσώπων Αβοριγίνων, κομμουνιστών και συνδικαλιστών, διαδήλωσαν έξω από την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας.

«Αληθινή δημοκρατία»

«Πιστεύω ότι οι πολίτες θέλουν αληθινή δημοκρατία», δήλωσε ο Νικ Κάρσον, εκπρόσωπος του OccupyMelbourne.org, καθώς περίπου 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην αυστραλιανή πόλη. «Δεν θέλουν οι πολιτικοί τους να δέχονται εταιρική επιρροή. Θέλουν τους πολιτικούς τους να είναι υπεύθυνοι».

Εκατοντάδες έκαναν πορεία στο Τόκιο, περιλαμβανομένων και πολιτών που διαμαρτύρονταν κατά της πυρηνικής ενέργειας. Στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων Μανίλα λίγες δεκάδες πραγματοποίησαν πορεία έξω από την αμερικανική πρεσβεία, κρατώντας πανώ που έγραφαν «Κάτω ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός» και «Οι Φιλιππίνες δεν είναι προς πώληση».

Πάνω από 100 άτομα συγκεντρώθηκαν στο χρηματιστήριο της Ταϊπέι με σύνθημα «Είμαστε το 99% της Ταϊβάν» και λέγοντας πως η οικονομική ανάπτυξη ωφέλησε μόνο τις επιχειρήσεις, ενώ οι μεσαίοι μισθοί μόλις που καλύπτουν τις ανάγκες του κόσμου για οικιακά έξοδα, εκπαίδευση και υγεία. Ανέλπιστη υποστήριξη για τους διαδηλωτές από κορυφαίο επιχειρηματικό στέλεχος, τον πρόεδρο της Taiwan Semidonductor Manufacturing Corp Μόρις Τσανγκ. «Έχω υπάρξει αντίθετος με το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών», δήλωσε ο Τσανγκ από τη βόρεια πόλη Χσίντσου. «Ο πλούτος που κατέχει το 1% που βρίσκεται στην κορυφή έχει αυξηθεί πολύ γρήγορα τα τελευταία 20 με 30 χρόνια. Το κίνημα ‘Occupy Wall Street’ αποτελεί αντίδραση σε αυτό».

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και στο Σίτι του Λονδίνου κάτω από πανώ με σύνθημα «Καταλάβετε το χρηματιστήριο». «Έχουμε κόσμο καθημερινά μαζί μας από όλα τα κοινωνικά στρώματα», δήλωσε ένας εκ των διαχειριστών της βρετανικής σελίδας του κινήματος στο Facebook με περίπου 12.000 followers. Ο 28χρονος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί και έχει κατά δήλωσή του μια καλοπληρωμένη δουλειά, είπε πως στόχος των διαδηλωτών είναι το «οικονομικό σύστημα».

Θυμωμένος για τη διάσωση από τους φορολογούμενους των τραπεζών από το 2008 και κατά των μεγάλων μπόνους που ακόμη δίνονται σε τραπεζικά στελέχη την ώρα που η ανεργία πλήττει τις ζωές πολλών νέων Βρετανών, ο εν λόγω δήλωσε πως «οι πολίτες όλου του κόσμου λέμε πως ‘φτάνει, ως εδώ’».

Και στην Ελλάδα, οι Αγανακτισμένοι έκαναν ξανά στην εμφάνισή τους, καλώντας σε διαδήλωση στην πλατεία Συντάγματος. «Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τώρα είναι ο εφιάλτης που περιμένει άλλες χώρες στο μέλλον. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο του λαού», σύμφωνα με ανακοίνωση του κινήματος Real Democracy, στην οποία καλούνται οι πολίτες να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία.

Στο Παρίσι, οι διαδηλώσεις συνέπεσαν με τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20. Στη Μαδρίτη επτά πορείες ενώθηκαν στην πλατεία Cibeles και έπειτα να κινηθούν προς την Πουέρτα ντελ Σολ.

Στη Γερμανία, όπου υπάρχει αποσπασματική συμπόνια για την κρίση χρέους της νότιας Ευρώπης, τα οικονομικά κέντρα της Φρανκφούρτης και συγκεκριμένα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να αποτελέσουν το επίκεντρο των διαδηλώσεων, στις οποίες κάλεσε το κίνημα Real Democracy Now.

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Παρόμοια θέματα

-

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης