ΠΟΛΥΓΩΝΟ

Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Τροπικές καταιγίδες και στην Ελλάδα!

2 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

ham

ham
moderator
moderator

ν και είχαμε συνηθίσει να ακούμε για τροπικές καταιγίδες σε μακρινές, εξωτικές κυρίως χώρες, φαίνεται ότι πλέον θα τις έχουμε και στη... γειτονιά μας!

Τα μετεωρολογικά δεδομένα της κακοκαιρίας, που έπληξε τη δυτική Ελλάδα στις 20 Σεπτεμβρίου, δείχνουν ότι επρόκειτο για τροπική καταιγίδα, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς η ταχύτητα του ανέμου πλησίασε τα όρια του τυφώνα, ενώ η βροχή που έπεσε μέσα σε λίγες μόνο ώρες αντιστοιχούσε σχεδόν στα συνολικά επίπεδα βροχοπτώσεων ενός ολόκληρου φθινοπωρινού μήνα.

«Τα δεδομένα που μετρήθηκαν ήταν όντως εξαιρετικά ασυνήθιστα για την περιοχή», αναφέρει στη Real News ο μετεωρολόγος και ερευνητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βασίλης Παππάς, ο οποίος κατέγραψε τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων με τη βοήθεια του μετεωρολογικού σταθμού που βρίσκεται στην ταράτσα του Πανεπιστημίου του Αγρινίου.

«Οι άνεμοι βρέθηκαν να έχουν ταχύτητα μέχρι και 93 χιλιόμετρα την ώρα, όταν τα όρια του τυφώνα είναι στα 110 χιλιόμετρα την ώρα. Την ίδια στιγμή, η μέση ταχύτητα του ανέμου μετρήθηκε στα 46,7 χιλιόμετρα την ώρα, μια μέτρηση που παραπέμπει σε τροπική καταιγίδα σε ύφεση. Εντύπωση, όμως, προκαλεί και η ποσότητα της βροχής, καθώς τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας, το νερό που έπεσε ισούται σχεδόν με το 70% των συνολικών βροχοπτώσεων του Σεπτεμβρίου του 2010», εξηγεί ο κ. Παππάς.


Το κλίμα αλλάζει

Οι μετεωρολόγοι αποδίδουν την «τροπική καταιγίδα» που έπληξε τη δυτική Ελλάδα στη γενικότερη τάση μεταστροφής του κλίματος της δυτικής Ελλάδας, αφού, όπως τονίζουν, αν και στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας πρόκειται να εντείνει τα φαινόμενα λειψυδρίας και ξηρασίας, στις δυτικές ακτές της χώρας αναμένονται ισχυρότεροι άνεμοι και λιγότερες αλλά πιο δυνατές βροχοπτώσεις.

«Είναι γνωστό ότι το κλίμα της δυτικής Ελλάδας είναι πιο υγρό σε σχέση με αυτό της υπόλοιπης χώρας, καθώς η οροσειρά της Πίνδου συγκρατεί τους υδρατμούς της θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας σε ένα τέτοιο υγρό κλίμα τα επόμενα χρόνια, ενδέχεται να συνοδεύεται και από πιο συχνές θυελλώδεις καταιγίδες, ενδεχομένως και ανεμοστρόβιλους, όπως συμβαίνει σε ορισμένες τροπικές περιοχές του πλανήτη», επεσήμανε ο Παύλος Κασσωμένος, καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Και ανεμοστρόβιλοι

Στις δυτικές ακτές της Ελλάδας έχουν ήδη καταγραφεί ανεμοστρόβιλοι, οι οποίοι οφείλονται κυρίως στη διαφορά ανάμεσα στη θερμοκρασία των θαλάσσιων υδάτων και αυτή της ατμόσφαιρας.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι οι πρώτες επιστημονικές μετρήσεις επιβεβαιώνουν τις αυξητικές τάσεις της θερμοκρασίας. «Η ανάλυση των μετεωρολογικών αρχείων μας δείχνει ότι από το 1955 μέχρι το 2003, στη δυτική Ελλάδα υπάρχει μια ανεπαίσθητη αύξηση θερμοκρασίας, της τάξεως του 0,1 βαθμού Κελσίου. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η τάση αυτή μεγαλώνει. Από το 1995 μέχρι το 2003, η αύξηση είναι κοντά στους 0,5 βαθμούς Κελσίου», τονίζει ο Θανάσης Αργυρίου, καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι επιστήμονες πάντως προειδοποιούν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εμφανίστηκαν στο Αγρίνιο και τη Λευκάδα στις 20 Σεπτεμβρίου, προβλέπεται να καταγράφονται πολύ συχνότερα στο μέλλον κατά τη διάρκεια των καταιγίδων.

https://polygono.forumgreek.com

xstyl

xstyl
administrator
administrator

δεν μου φαινεται παραξενο ετσι οπως εχουμε κανει την γη....

ham

ham
moderator
moderator

Θυμάμαι και στο νησί που έμενα μέχρι πέρσυ, όταν έβρεχε ήταν όντως σα να ήταν τροπική καταιγίδα με τον αέρα και τη βροχή που έριχνε! Κάνοντας πλάκα λέγαμε "τώρα έπιασε τροπική καταιγίδα!"

https://polygono.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Παρόμοια θέματα

-

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης