ΠΟΛΥΓΩΝΟ

Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Η αλήθεια πίσω από το “Έως 24 Mbps”

3 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

ham

ham
moderator
moderator

Η δομή της τηλεφωνίας

Όλα τα τηλέφωνά μας καταλήγουν στα καφάο του οτε. Αυτά είναι γκρι κουτιά που συγκεντρώνονται οι γραμμές της κάθε γειτονιάς. Από εκεί οι γραμμές μας καταλήγουν στα τηλεφωνικά κέντρα του οτε (ανεξαρτήτως εταιρίας) και κάπου εκεί το σήμα κόβεται σε Ομιλία και Δεδομένα. Η ομιλία πηγαίνει στο PSTN (δίκτυο τηλεφώνου) και το σήμα του Internet πηγαίνει στα DSLAMs της κάθε εταιρίας. Εδώ είναι και ο ρόλος του ΟΤΕ στο δίκτυο του Internet.
Τι είναι οι ISP

Είναι οι εταιρίες παροχής Internet (Internet Service Provider). Αυτές είναι για τη χώρα μας οι: Otenet, Forthnet, On, Hol, Tellas, Wind κτλ.

Όσα περισσότερα DSLAMs έχει μία εταιρία ISP, τόσους περισσότερους συνδρομητές DSL μπορεί να εξυπηρετήσει.
(Όλα τα παραπάνω χρειάζονται για την κατανόηση του άρθρου)
Ταχύτητα Internet

Η ταχύτητα πρόσβασης εξαρτάται από την απόσταση της τηλεφωνικής μας γραμμής από το κοντινότερο τηλεφωνικό κέντρο (σπίτι -> καφάο -> τηλεφ.κέντρο), την εσωτερική τηλεφωνική καλωδίωση του σπιτιού μας, ακόμα και από την ποιότητα χαλκού των καλωδιώσεων.

Η Ε.Ε.Τ.Τ. (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) έχει στη διάθεσή της όλες αυτές τις πληροφορίες και έχει δημιουργήσει έναν χάρτη που δίχνει την ταχύτητα με την οποία μπορούμε να συνδεθούμε στο internet. Αυτό βέβαια είναι ένα θεωρητικό μοντέλο και έχει αρκετές αποκλίσεις από την πραγματικότητα. Στον χάρτη, αριστερά πάνω στην περιοχή Χάρτες επιλέξτε Χάρτης ταχυτήτων aDSL. Όπως φαίνεται από εκεί, όλες οι περιοχές που βρίσκονται στα κέντρα πόλεων μπορούν να έχουν Internet πάνω από 16Mbps.

Τελικά έχουν δίκιο, το έως 24Mbit ισχύει
αλλά γιατί κανείς δεν το έχει?

Πως φτάνουμε τα 24Mbit?

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, ο πιο βασικός παράγοντας για την επίτευξη ταχυτήτων είναι το πόσο κοντά στον OTE βρίσκεται το σπίτι μας. Αυτό γίνεται επειδή όσο απομακρυνόμαστε, γίνεται πιο αδύναμο το σήμα του τηλεφώνου μας και παρεμβαίνει και θόρυβος (παράσιτα) τα οποία μειώνουν την καθαρότητα του σήματος.
Σύμφωνα με τη forthnet, η ταχύτητα σε σχέση με την απόστασή μας από το κοντινότερο τηλεφωνικό κέντρο είναι όπως στο παρακάτω σχήμα.
Η αλήθεια πίσω από το Έως 24 Mbps

Εφόσον σχεδόν όλοι μπορούν να έχουν από 16Mbit και άνω,
γιατί έχουμε κοντά στα 5 με 7 μέσα στις πόλεις ?

Φήμες, λένε ότι η ταχύτητα ρυθμίζεται από τους ίδιους τους παρόχους. Υπάρχουν άτομα μέσα στον OTE, την Forthnet και όλες τις εταιρίες, τα οποία βλέποντας τη χρήση του Internet, ορίζουν πόσο μπορεί να πάρει ο καθένας.
Παράδειγμα:

Αν σε μία γειτονιά 100 χρήστες έχουν πληρώσει για έως 24Mbit, το DSLAM θα πρέπει να διαθέσει γι’ αυτούς και μόνο τους χρήστες 240Mbit, άντε και 160Mbit λόγω απόστασης. Αυτό είναι αδύνατο να γίνει γιατί με αυτή τη λογική θα μπορούσαν να συνδέονται στο Internet μόλις 1120 άτομα από την Αθήνα και 640 από τη Θεσσαλονίκη, μιας και η γραμμή της forthnet προς το εξωτερικό είναι 17,5 Gigabit για Αθήνα και 10Gbit για Θεσσαλονίκη!! (1Gbit = 1024Mbit).
Μιλάμε δηλαδή για 1780 από τους 300.000 συνδρομητές της forthnet.

Αυτό το παράδειγμα στηρίζεται στον χάρτη τοπολογίας δικτύου της Forthnet.

Άρα, για να μπουν περισσότεροι χρήστες στο δίκτυο, θα πρέπει να μειωθεί η ταχύτητα που δίνουν στον καθένα από εμάς ή να αυξηθεί η ταχύτητα του παρόχου προς το εξωτερικό. Το δεύτερο είναι πανάκριβο…
Ακόμα και με αυτά όμως κανείς δεν θα είχε Internet αν μπαίναμε όλοι την ίδια στιγμή. Ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Επίσης, αυτός είναι και ο λόγος που τα βράδια το Internet είναι πιο γρήγορο.
Δες τι πάει στραβά στη γραμμή σου

Ο ανεξάρτητος οργανισμός Measurement Lab δίνει ένα σετ από εργαλεία για να ελέγξουμε περισσότερο την γραμμή μας. Μπορούμε να δούμε αν ο πάροχος μας ελέγχει την μεταφορά με το πρωτόκολλο bitTorrent, άν υπάρχει πρόβλημα στη χρήση VoIP και αν χάνονται πακέτα δεδομένων κατά την επικοινωνία μας μέσω internet γενικότερα.

Επιπλέον, η σελίδα adslgr.com μας παρέχει ένα εργαλείο που με βάση τον θόρυβο που υπάρχει στη γραμμή μας, μας λέει πόσο μακριά βρίσκεται το DSLAM και το τηλεφωνικό κέντρο. Σε συνδυασμό με το γράφημα παραπάνω, μπορούμε να δούμε τι ταχύτητα θα πρέπει να απαιτήσουμε να μας παρέχει ο πάροχός μας.
Στο εργαλείο αυτό πρέπει να βάλουμε τον θόρυβο που αντιμετωπίζει το modem μας. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να μπούμε στη συσκευή μας. Συνήθως γίνεται βάζοντας την διεύθυνση IP του modem στην μπάρα διεύθυνσης του Firefox ή του Internet explorer.
Περισσότερη γνώση

Πληροφορίες για το internet στην Ελλάδα μπορούμε να βρούμε στο site broadband.gr της EETT.
Τι είναι το aDSL και πως λειτουργεί με απλά λόγια, στα Ελληνικά.
Εργαλείο μέτρησης απόστασης από το DSLAM με βάση το θόρυβο της γραμμής μας.
Χάρτης με τα σημεία που βρίσκονται τα τηλεφωνικά κέντρα κάθε εταιρίας.
Τι λέει η forthnet για το έως 24Mbit.
Χάρτης της EETT για μέγιστη ταχύτητα και διαθεσιμότητα σε κάθε γωνιά της χώρας.

https://polygono.forumgreek.com

sun

sun
V.I.P Member
V.I.P Member

πολύ καλά όλα αυτά!!!

VAF1


γωνία
γωνία

Δεν ειναι πραγματι τοσα πολλα,και περισσοτερα απο 18 δεν νομιζω να πιανουμε εδω στο ΄΄τερμα θεου΄΄

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Παρόμοια θέματα

-

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης