ΠΟΛΥΓΩΝΟ

Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Διεθνής οικονομική κρίση

4 απαντήσεις

Κατά πόσο πιστεύετε θα επιρεαστεί η Ελλάδα από την διεθνή οικονομική κρίση;

Διεθνής οικονομική κρίση I_vote_lcap50%Διεθνής οικονομική κρίση I_vote_rcap 50% [ 3 ]
Διεθνής οικονομική κρίση I_vote_lcap17%Διεθνής οικονομική κρίση I_vote_rcap 17% [ 1 ]
Διεθνής οικονομική κρίση I_vote_lcap33%Διεθνής οικονομική κρίση I_vote_rcap 33% [ 2 ]
Διεθνής οικονομική κρίση I_vote_lcap0%Διεθνής οικονομική κρίση I_vote_rcap 0% [ 0 ]
Διεθνής οικονομική κρίση I_vote_lcap0%Διεθνής οικονομική κρίση I_vote_rcap 0% [ 0 ]
Σύνολο Ψήφων : 6


Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Sir_speaker1

Sir_speaker1
πεντάγωνο
πεντάγωνο

Κατά πόσο πιστεύετε θα επιρεαστεί η Ελλάδα από την διεθνή οικονομική κρίση;

Sir_speaker1

Sir_speaker1
πεντάγωνο
πεντάγωνο

Θεώρω πως θα επιρεαστούμε λίγο αν και είναι ακόμα νώρις! πιστεύω πως ποιο πολύ θα πληγούν πιο ισχυρές οικονομίες όσο και αν αυτό ακούγετε παράλογο. Πόσο χειρότερα να πάει η οικονομία μας, λες και έχουμε και τα πολλά πετρέλαια!

Ομήρου Απόγονος

Ομήρου Απόγονος
οκτάγωνο
οκτάγωνο

Sir_speaker1 έγραψε: Πόσο χειρότερα να πάει η οικονομία μας, λες και έχουμε και τα πολλά πετρέλαια!
Συμφωνώ απόλυτα...

Επισκέπτ


Επισκέπτης

Ομήρου Απόγονος έγραψε:
Sir_speaker1 έγραψε: Πόσο χειρότερα να πάει η οικονομία μας, λες και έχουμε και τα πολλά πετρέλαια!
Συμφωνώ απόλυτα...

δεν χρειαζονται τα πετρελαια

πληροφοριακα η ελληνικη οικονομια εχει λιγο μεγαλυτερο ρυθμο αναπτυξης απο το αντοιστιχο παγκοσμιο
επισης εχει εναν απο τους μεγαλυτερους στην ΕΕ

Sir_speaker1

Sir_speaker1
πεντάγωνο
πεντάγωνο

δεν νόμιζω να έχει πια ρυθμούς αναπτυξης!!!!!

Επισκέπτ


Επισκέπτης

κι ομως η προβλεψη της κυβερνησης για το 2009 ειναι 3.4%

gman

gman
designer
designer

Πώς δεν θα επηρρεαστούμε ρε; Αν εισάγουμε τώρα ένα προϊόν (πχ πετρέλαιο) σε μια κάποια τιμή και σταδιακά η τιμή αυτή διπλασιαστεί, δεν θα επηρρεαστεί η οικονομία μας; Και βέβαια θα επηρρεαστούμε.

Sir_speaker1

Sir_speaker1
πεντάγωνο
πεντάγωνο

Ναι άλλα Γιάννη το θέμα είναι ότι με την οικονομική κρίση οι τιμές πέφτουν!

ham

ham
moderator
moderator

Πάνε κάτι χρόνια από τότε που κάναμε υποθέσεις εδώ για την κρίση, η οποία τώρα πλέον είναι γεγονός. Και δεν έχει χτυπήσει μόνο εμάς(καλά εμείς αν είχαμε 1 φορά κρίση την κάναμε 5),αλλά και μεγάλες χώρες όπως Ιταλία,Γαλλία,Ισπανία:

Στα 100 δισ. ευρώ το πρόγραμμα λιτότητας της Γαλλίας
Tην πρόθεσή της να επιταχύνει τις προσπάθειες δημοσιονομικής λιτότητας με την εξοικονόμηση 100 δις. ευρώ έως το 2016, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση. Για αρχή ανακοινώθηκε αύξηση 5% στους φόρους μεγάλων επιχειρήσεων, αύξηση ορίου συνταξιοδότησης κ.ά.

«Έχουμε μπροστά μας πολλά χρόνια προσπαθειών», δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν,ο οποίος υπό το φως της κρίσης χρέους θεωρεί ότι η λέξη «πτώχευση δεν είναι πλέον μια αφηρημένη έννοια. Για να φθάσουμε σε μηδενικό έλλειμμα ως το 2016, πράγμα που είναι στόχος μας, θα πρέπει να εξοικονομήσουμε λίγο πάνω από 100 δισ. ευρώ», τόνισε ο Φιγιόν παρουσιάζοντας στον Τύπο το νέο πρόγραμμα λιτότητας της Γαλλίας.

Ο γάλλος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το νέο πρόγραμμα λιτότητας περιλαμβάνει αύξηση κατά 5% της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, αύξηση του ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες και επίσπευση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού που επρόκειτο να εφαρμοσθεί το 2018.

Η μεταρρύθμιση αυτή του 2010 που προβλέπει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια ,θα εφαρμοσθεί μια χρονιά νωρίτερα, το 2017.


Το ιταλικό χρέος τρομάζει την Ευρώπη
Η οικονομία της Ιταλίας κλονίζεται και τίθεται υπό την παρακολούθηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καταδεικνύοντας με τρόπο δραματικό πως η δημοσιονομική κρίση στην Ευρωζώνη οξύνεται, βαθαίνει και διαχέεται, καταγράφοντας ένα ακόμα θύμα και ανοίγοντας τον δρόμο για άλλα. Την Παρασκευή το βράδυ, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s μείωσε κατά δύο βαθμίδες την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου στο Baa3 από το Baa1 και δεν απέκλεισε περαιτέρω υποβάθμιση.

Κατά τη Moody’s, η κυβέρνηση της Κύπρου ενδέχεται να χρειαστεί να διασώσει τις τράπεζές της το 2012 λόγω της έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος. Η τελευταία κλυδωνιζόταν την Παρασκευή, μετά το αίτημα της Κυπριακής Βουλής στον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, να αναλάβει την ευθύνη για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευ. Φλωράκης» και να υποβάλει την παραίτησή του.

Προκειμένου δε να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης και στη Γαλλία, ο πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί σπεύδει, αύριο Δευτέρα, να συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο για να υιοθετήσει νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία ευελπιστεί να περιστείλουν το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ το 2012.

Ιταλία

Επιστρέφοντας την Παρασκευή από τη σύνοδο του G20 στις Κάννες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε στις αποσκευές του τη συμφωνία, την οποία κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων Γαλλίας, Γερμανίας, Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ υποχρεώθηκε να δεχθεί. Βάσει αυτής, θα παρακολουθείται κάθε τρίμηνο από τον διεθνή οργανισμό η εφαρμογή των στόχων στις υπεσχημένες από την ιταλική κυβέρνηση διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Την ίδια στιγμή, ο κ. Μπερλουσκόνι αρνείτο σθεναρά να παραιτηθεί ή να σκεφθεί την προοπτική μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών. Κι αυτό παρά τις ισχυρές έσωθεν πιέσεις από τον παραπαίοντα κεντροδεξιό συνασπισμό και την αποστασία βουλευτών του. «Η Ιταλία καλωσορίζει την παρακολούθηση από το ΔΝΤ των επί μακρόν καθυστερούμενων μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα και την αγορά εργασίας, καθώς και επί των ιδιωτικοποιήσεων, που υποσχέθηκα να εφαρμόσω άμεσα», δήλωσε στις Κάννες, προσθέτοντας πως αρνήθηκε να δεχθεί δανεισμό από τον διεθνή οργανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπερλουσκόνι αρνήθηκε την προσφορά βοήθειας 44 δισ. ευρώ που του έκανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Οπως επισημαίνουν πάντως αναλυτές, ο νέος διευρυμένος ρόλος, τον οποίο αναλαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μεταφέρει την κρίση χρέους της Ευρωζώνης σε άλλο επίπεδο, υποδηλώνοντας παράλληλα πως οι αγορές δεν εμπιστεύονται τους χειρισμούς της Ε.Ε. στην παρακολούθηση των εθνικών οικονομιών.

Συστημικός κίνδυνος

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε πως οι ραγδαίες εξελίξεις σχετικά με την Ελλάδα προκάλεσαν «συστημικό κίνδυνο», ο οποίος συνδέεται με την ανάγκη η Ιταλία να επιδείξει αποφασιστικότητα, αλλά και το αίτημά της για παροχή τεχνικής βοήθειας από το ΔΝΤ. Παρά την ταπεινωτική εξέλιξη, οι εναλλακτικές που είχε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φαίνεται πως ήταν ελάχιστες, δεδομένου του μεγέθους του δανεισμού της χώρας του στο 120% του ΑΕΠ, αλλά και του σφυροκοπήματος των αγορών. Επί του παρόντος, οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί στο ρεκόρ του 6,4%, με το 7% να θεωρείται το σημείο της μη επιστροφής.

Αλλωστε, όπως είχε δηλώσει μέσα στην εβδομάδα ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι, «το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της τράπεζας είναι ένα προσωρινό μέτρο».

Οι δεσμεύσεις του Καβαλιέρε

«Βίους παράλληλους» διάγουν Ελλάδα και Ιταλία τον τελευταίο καιρό, κάτι που έγινε εμφανές και κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής του G20 στις Κάννες. Η κρίση χρέους της γειτονικής χώρας υπήρξε το ένα από τα δύο μείζονα θέματα στις συζητήσεις, επισκιάζοντας την ημερήσια διάταξη και φέροντας τον πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επί δίωρο «πρόσωπο με πρόσωπο» με το γαλλογερμανικό δίδυμο Μέρκελ και Σαρκοζί, με θέμα βεβαίως το πώς η Ιταλία μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Την ώρα που ο Καβαλιέρε προσπαθούσε για άλλη μια φορά να πείσει ότι η Ιταλία θα τιμούσε τις υποχρεώσεις της -κάνοντας μάλιστα λόγο και για μεταρρυθμιστικές προτάσεις που «θα» κατατεθούν στο Κοινοβούλιο- η απόδοση των ιταλικών ομολόγων εκτινασσόταν εκ νέου στο ρεκόρ του 6,4% και οι αναλυτές προειδοποιούσαν ξανά πως είναι πιο ορατός από ποτέ ο κίνδυνος να ακολουθήσει η χώρα τη μοίρα της γείτονος Ελλάδας.

Πάντως, υπήρξε κάποια εξέλιξη μετά τις συναντήσεις. Η Ιταλία δεσμεύθηκε «σχεδόν να ισοσκελίσει» τον προϋπολογισμό της ώς το 2013 και να μειώσει τάχιστα τον λόγο χρέους/ΑΕΠ, «αρχής γενομένης από το 2012». Αυτό τουλάχιστον αναγράφεται στα συμπεράσματα του G20, όπου διευκρινίζεται ότι «ο στόχος αυτός, βασισμένος στην πλήρη εφαρμογή του δημοσιονομικού πακέτου 60 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε το καλοκαίρι, θα προωθηθεί με ενίσχυση των δημοσιονομικών κανόνων, προϊόν της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της εισαγωγής της δημοσιονομικής πειθαρχίας στο Σύνταγμα».

https://polygono.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Παρόμοια θέματα

-

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης